Graniet

Graniet keukenwerkblad kopen? Dat kan bij Natuursteendeal.be!

Wat is graniet? Een Graniet keukenwerkblad is een eeuwenoud product dat in de keuken wordt gebruikt om de speciale eigenschappen die het bezit. Graniet is een stollingsgesteente dat uit lava is ontstaan gedurende vele honderden miljoenen jaren. Het gesteente wordt gewonnen in steengroeven die u overal ter wereld kunt vinden. Hierdoor verschilt het graniet per locatie van kleur en structuur. Graniet is in alle gevallen een extreem harde steensoort die bewerkt kan worden op verschillende manieren. Een graniet keukenwerkblad geeft een schitterend luxe effect in de keukenbadkamer of bij vensterbanken. Het materiaal is erg duurzaam zodat u vele jaren kunt genieten van uw graniet keukenwerkblad. Wilt u een granieten keukenwerkblad kopen? Kijk dan hieronder voor de mogelijkheden bij Natuursteendeal.be!

Eigenschappen graniet keukenwerkblad, bewerkingsmogelijkheden, voordelen & nadelen graniet 

Hieronder treft u informatie over de eigenschappen van graniet. Daarnaast treft u hier de bewerkingsmogelijkheden aan van dit materiaal gevolgd door de voordelen en de nadelen van een graniet keukenwerkblad!

Eigenschappen van een graniet keukenwerkblad

Graniet is een natuurproduct dat geweldige eigenschappen heeft voor gebruik in de keuken. Het gesteente is hard, komt in vele varianten voor en heeft een luxe uitstraling. In onze fabrieken worden slabs gebruikt van 20 mm massief graniet en dit zorgt ervoor dat een blad zeer stevig is. Het materiaal is massief op 20 mm dikte te gebruiken maar het is ook mogelijk om het bijvoorbeeld op te dikken. U kunt bij stap 3 bekijken wat precies inhoudt. Natuursteendeal.be werkt met verschillende leveranciers zodat wij u een breed scala aan kleuren kunnen aanbieden. We hebben hierbij zorgvuldig gekozen voor de beste steenbewerkers ter wereld.

In de tabbladen hierboven kunt u de bewerkingsmogelijkheden, de voordelen en de nadelen bekijken van graniet.

Bewerkingsmogelijkheden van Graniet voor uw keukenwerkblad, badkamerblad of vensterbank

Graniet is een natuurproduct dat op verschillende manieren afgewerkt kan worden: van puur natuur tot aan hoogglans gepolijst. Hieronder treft u alle mogelijkheden aan.

Polijsten graniet keukenwerkblad

Het is mogelijk om het oppervlakte van uw graniet keukenwerkblad te polijsten tot een glad resultaat. Door de kwaliteit van het graniet die wij gebruiken gaat de hardheid van de toplaag niet verloren. Hierdoor is het materiaal bijzonder slijtvast en het kan bovendien tegen een stootje. Bij het polijsten verkrijgen we een hoogglans laag.

Gezoet of gezoette afwerking graniet keukenblad

Bij een gezoete afwerking wordt uw granieten aanrechtblad niet gepolijst en heeft het een zijdeglans. Het materiaal is hierdoor poreuzer en vlekgevoeliger. Deze afwerking geeft echter wel een zeer natuurlijk resultaat.

Leather afwerking graniet (Satinato)

Een volgende stap is om het graniet aanrechtblad met een ‘leather touch’ op te leveren. Wanneer u kiest voor een leather afwerking wordt het materiaal vanuit de steengroeve machinaal opgewreven door lederen huiden. Hierdoor krijgt het materiaal wel enigszins bescherming maar zal nog poreuzer zijn dan bij een gezoete afwerking. Het graniet ziet er nog een stapje grover en natuurlijker uit maar u moet uitkijken met sappen van voedingsmiddelen.

Gevlamd of anticato graniet keukenwerkblad

Bij een gevlamde of anticato afwerking wordt het graniet keukenwerkblad gestraald of gevlamd waardoor er een ruw oppervlak ontstaat vergelijkbaar met dat van een leather afwerking. Het verschil is echter dat het een ander soort reliëf veroorzaakt dat nog een stukje grover is dan bij een leather touch. Door de bovenkant enkele malen te borstelen met staalborstels ontstaat er een reliëf dat glad aanvoelt. Doordat het glad is hebben vloeistoffen minder kans om in te trekken in het blad.

 • Graniet is zoals gezegd keihard en zeer krasvast. Wanneer u uitschiet met uw mes dan zal dit niet direct gevolgen hebben, zeker niet wanneer u voor een gezoete of leather afwerking kiest. Let op: in het geval van een gepolijst oppervlakte wil er nog wel eens een krasje ontstaan wanneer u heel veel kracht zet.
 • Graniet heeft hittebestendige eigenschappen. Doordat graniet een stollingsgesteente is kan het vrij goed tegen hitte. Wanneer u dus een hete schaal of pan hebt dan is het mogelijk om deze op het oppervlak te zetten. Let op: graniet kan niet goed tegen snelle temperatuurswisselingen. Wanneer bijvoorbeeld uw keukenblad erg koud is en u zet er een gloeiend hete pan op dan is het echter mogelijk dat er een thermoshock optreed. Het materiaal wordt dan te snel warm waardoor het kan scheuren. In dat geval raden wij altijd aan om een onderzetter te gebruiken.
 • Het is slijtvast en stootvast. Wanneer u bijvoorbeeld bestek, glas of een bord op uw blad laat vallen dan zal dit niet snel breken. Pas echter wel op met zaken die harder zijn dan graniet zoals bijvoorbeeld een pan. Het is niet onmogelijk dat er een stukje steen afspringt.
 • Unieke uitstraling: doordat graniet een natuurproduct is ziet elk blad er anders uit en geen twee stukken laten zich vergelijken. Uiteraard letten wij bij de productie erop dat twee stukken steen er ongeveer hetzelfde uitzien. Toch zal geen stuk steen ooit hetzelfde zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld composiet.
 • Concluderend kunnen we zeggen dat een graniet aanrechtblad een schitterend puur natuur product is met goede eigenschappen voor het gebruik in de keuken. Het heeft een fraaie, luxe uitstraling en er zijn talloze kleuren mogelijk.
 • Graniet heeft vaak een grove structuur en hierdoor kunnen er hele kleine oneffenheden en puntjes in het oppervlak voorkomen. Afhankelijk van de bewerking en de kleurkeuze kunnen deze poreuze puntjes groot of klein zijn. Wanneer ze groter zijn dan is het makkelijker voor vloeistoffen om in het materiaal te trekken.
 • Gekleurde vloeistoffen kunnen voor vlekken zorgen. Een aantal lichtere steenstoorten hebben echter wat meer aandacht nodig, zeker wanneer u het gezoet of met een leather touch laat afwerken. Doordat graniet poreuzer is dan composiet is het mogelijk dat er vlekken in het blad trekken. Als u echter een donker, gepolijst blad heeft dan heeft u dit probleem echter niet en kan er zeker een keertje geknoeid worden.
 • Zoals bij de voordelen al staat vermeldt heeft graniet hittebestendige eigenschappen, tenzij het blad erg koud is. Zet u in de winter een deur open om alles te laten luchten dan is het mogelijk dat het blad erg afkoelt. Als u er dan direct een hete pan op zet dan is het mogelijk dat er een thermoshock optreed.
 • Wat veel mensen niet weten is dat graniet zeer licht radioactief is doordat het uit kleine deeltjes magma bestaat. Deze magmadeeltjes zorgen dat er radongas kan ontstaan. Dit radon gas brengt een (klein) risico met zich mee indien u de ruimte met het graniet niet goed kunt ventileren. Let er dus altijd goed op dat uw keuken goede ventilatiemogelijkheden heeft. Wilt u meer weten over de gevaren van radon? Kijk dan op de website van de rijksoverheid.
 • Graniet heeft onderhoud nodig. Wij raden u aan om het blad eenmaal per jaar te impregneren. Hoe u dit precies doet kunt u bekijken bij onze onderhoudstips.
 • Tot slot het laatste nadeel: graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Pas dus bij een graniet aanrechtblad altijd op met bijtende middelen wanneer dit op de verpakking van het materiaal staat. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste ontstoppingsmiddelen, bleekmiddelen of ontkalkingsmiddelen.
 • Graniet heeft de meeste nadelen van alle materiaalsoorten. Dit komt doordat het een natuurproduct is en niet uit chemische reactie of vanuit een compositie van materialen wordt gemaakt. Dit maakt het product zeer uniek maar minder onderhoudsvriendelijk. Bij normaal gebruik valt het echter allemaal te overzien, het blijft namelijk een geweldige, keiharde steensoort.

Stappenplan

1. Interesse in een keukenwerkblad van Graniet??

Indien alle eigenschappen van graniet globaal duidelijk zijn dan kunt u één of enkele kleuren uitkiezen die u mooi zouden lijken. Natuurlijk hoeft dit geen definitieve keuze te zijn want dit doet u pas als u het materiaal gezien heeft. Heeft u nog vragen over het materiaal dan kunt u deze altijd via ons contactformulier stellen.

2. Kleurkeuze?

In onze shop kunt u verder kijken om een kleur te kiezen. Dan wordt direct de prijs weergegeven en mocht u willen, dan kunt u zelf een offerte aanvragen voor een graniet keukenwerkblad.

3. Prijsbepaling van Graniet?

Onze prijzen en prijsgroepen treft u met de kleurkeuze in onze shop aan. Hierbij is het belangrijk dat u een keuze maakt of uw blad 20 mm massief kan zijn of dat het opgedikt moet worden. Dan kunnen wij een passende offerte uitbrengen.

4. Prijsbepaling van alle bewerkingen?

Naast de kleur en de dikte van het materiaal zijn er diverse bewerkingen die vaak nodig zijn. Zo kan het nodig zijn om een sparing te maken voor een kookplaat en/of voor de spoelbak.

5. Smetplinten, achterwanden en overige?

Voor de fraaiste afwerkingen en voor een stukje functionaliteit raden wij aan om na te denken of u plintjes boven uw blad wilt. Daarnaast bieden wij ook achterwanden aan voor bijvoorbeeld achter uw kookplaat. Mochten de pannen tijdens het eten voor spetters zorgen dan kunt u dit eenvoudig afwassen.

Interesse in Graniet?

Ga naar de shop!