Marmer

Marmer keukenwerkblad kopen? Dat kan bij Natuursteendeal.be

Marmer is weer helemaal terug! Wilt u marmer kopen als keukenwerkblad, badkamerblad, vensterbank, tafel, trap- of gevelbekleding? Naar aanleiding van een toenemende vraag voor marmer hebben wij dit begin 2014 dit schitterende materiaal geherintroduceerd. Marmer is gemetamorfoseerd kalkzandsteen dat bestaat uit zeer puur calciumcarbonaat met een hoge dichtheid. Er zijn vele soorten marmer beschikbaar maar de meeste vormen zijn lichtdoorlatend en dit geeft een fraai effect in een interieur.

Hier rechts kunt u een paar mooie voorbeelden zien van keukenwerkbladen van Marmer.

Eigenschappen marmer keukenwerkblad, bewerkingsmogelijkheden, voordelen & nadelen marmer

Marmer is net als de meeste steensoorten een natuurproduct en dit zorgt voor eigenschappen waarmee u rekening dient te houden. U leest hieronder welke eigenschappen marmer heeft. Daarnaast kunt u lezen wat de bewerkingsmogelijkheden zijn. In de tab daarnaast treft u vervolgens de voordelen en de nadelen aan van dit materiaal.

Concluderend kunnen we zeggen dat marmer een schitterend, luxueus materiaal is voor verschillende toepassingen. Marmer heeft vergelijkbare eigenschappen als blauwsteen of graniet en heeft dus wat onderhoud en voorzichtigheid nodig.

Eigenschappen van marmer

Marmer wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal door de luxe uitstraling dat het heeft. Het materiaal is een kalkzandsteen dat is ontstaan doordat calciumcarbonaat wordt samengedrukt onder hoge druk. Door dit proces metamorfoseert het materiaal naar een soort kristal. Door deze hoge druk worden eventuele fossielen vernietigd en dit zorgt ervoor dat de natuursteensoort erg zuiver en lichtdoorlatend is. Marmer is relatief homogeen en eventuele aders zijn ontstaan door verschillende temperaturen en elementen die in de aarde aanwezig zijn. Het materiaal is hierdoor erg hard maar tegelijk toch goed bewerkbaar. Er zijn legio toepassingsmogelijkheden te bedenken voor marmer. U kunt marmer gebruiken als vloer, trap- of wandbekleding, als badkamerblad, keukenwerkblad, vensterbank of tafelblad.

Soorten marmer?

Bij marmer is het gebruikelijk om de vindplaats te gebruiken als typeaanduiding voor de soort. Zo is één van de populairste soorten marmer ‘Carrara’ genoemd naar de vindplaats in Carrara in Italië. Daarnaast kennen wij bijvoorbeeld Rosa Portogallo dat wordt gevonden in Portugal of Arabescato dat eveneens wordt gevonden in Italië. Uiteraard zijn er talloze marmersoorten op te noemen en bij onze soorten marmer treft u diverse soorten aan die wij aanbieden.

Marmer kan qua kleur verschillen van wit met grijze aders tot aan beige/bruin of roze/rood. Door de verschillende soorten is niet makkelijk aan te geven wat de eigenschappen nu exact zijn. In feite is elke kleur een andere steensoort dat ergens anders op de aarde wordt gewonnen. Marmer is relatief kras- en drukbestendig alleen wij raden altijd aan om op te passen met bijvoorbeeld RVS-messen. Marmer is slijtvast en scoort een 4 op de 5-puntsschaal van slijtvastheid. Ongeveer 75% van de marmersoorten die wij verkopen is vorstbestendig en kan hierdoor ook buiten gebruikt worden als bijvoorbeeld tuintafel. U kunt uiteraard altijd navragen wat de specifieke eigenschappen zijn van het marmer waar u interesse in hebt.

Bewerkingsmogelijkheden van marmer

Hieronder leest u alle bewerkingsmogelijkheden van marmer. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de bewerking van de toplaag ervoor kan zorgen dat de kleur van het materiaal veranderd. De bewerkingsmogelijkheden zijn hierdoor vrij beperkt.

Polijsten marmer keukenwerkblad

Marmer wordt meestal gepolijst opgeleverd omdat het oppervlakte dan het beste licht absorbeert. Hierdoor krijgt het oppervlak een mooie warme gloed. Daarnaast is het oppervlak beter schoon te houden en dit is wel zo hygiënisch. Bij het polijsten wordt de bovenlaag in meerdere etappes opgeschuurd tot een spiegelglad resultaat. Door de kwaliteit van het marmer die wij gebruiken gaat de hardheid van de toplaag niet verloren. Hierdoor is het materiaal bijzonder slijtvast en het kan bovendien tegen een stootje. Bij het polijsten van een marmer keukenwerkblad verkrijgen we een hoogglans laag.

Gezoet of gezoete afwerking marmer keukenwerkblad

Het enige goede alternatief op polijsten is het zoeten van het marmer. Hierbij wordt het materiaal lichter geschuurd dan bij het polijsten en dit zorgt voor een zeer natuurlijke look. Een nadeel van een gezoete afwerking is dat het materiaal poreuzer en vlekgevoeliger is. Deze afwerking geeft echter wel een zeer natuurlijk resultaat.

Overige bewerkingen

Bij graniet of hardsteensoorten is het mogelijk om het steen bijvoorbeeld anticato, gevlamd of gehamerd op te leveren. Hierbij wordt het oppervlak zo bewerkt dat er een ruige bewerking ontstaat. In het geval van marmer raden wij het echter niet aan om één van deze bewerkingen te kiezen omdat dit ervoor zorgt dat de kleur veranderd. Bij een gevlamde afwerking is het zelfs zo dat het materiaal een donkere verbrande kleur kan aannemen en dit is natuurlijk niet mooi op licht materiaal.

  • Marmer is zoals gezegd redelijk hard en krasvast (4 op een schaal van 5). Wanneer u uitschiet met uw mes dan zal dit in alle waarschijnlijkheid weinig gevolgen hebben. Dit is echter afhankelijk van de scherpte van het mes en de kracht die hiermee wordt gezet. Wanneer u marmer als vloer gebruikt dan zal deze niet snel krassen maar zeg nooit nooit. Pas dus altijd op want wij kunnen geen garantie bieden dat marmer niet krast!
  • Marmer heeft hittebestendige eigenschappen maar wij willen het niet compleet hittebestendig noemen. Wij raden niet aan om een hete pan direct op het oppervlak te zetten omdat er dan een thermoshock kan optreden bij een te snelle opwarming van het oppervlak. Hierdoor kan het materiaal scheuren. Het is echter wel mogelijk om een hete kop koffie of thee neer te zetten omdat deze doorgaans minder heet is dan een pan met vloeistoffen zoals vet of olie. Heeft u echter een open haard en wilt u marmer als haardschouw dan is het mogelijk om marmer te gebruiken.
  • Het is slijtvast en stootvast. Wanneer u bijvoorbeeld bestek, glas of een bord het marmer laat vallen dan zal dit niet snel breken. Pas echter wel op met zaken die harder zijn dan marmer zoals bijvoorbeeld een aluminium pan. Het is niet onmogelijk dat er een stukje steen afspringt.
  • Marmer is een stuk homogener qua oppervlakte dan bijvoorbeeld graniet. Dit zorgt ervoor dat het blad vrij hygiënisch is.
  • Unieke uitstraling: doordat marmer een natuurproduct is ziet elk blad er anders uit en geen twee stukken laten zich vergelijken. Uiteraard letten wij bij de productie erop dat twee stukken steen er ongeveer hetzelfde uitzien. Toch zal geen stuk steen ooit hetzelfde zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld composiet.
  • Marmer heeft een minder grove structuur dan graniet en dit zorgt dat er minder snel vloeistoffen kunnen doordringen tot het oppervlak. Het nadeel is echter dat het oppervlak altijd nog enigszins poreus is rondom eventuele adertjes. Wilt u een volledig hygiënisch blad dan raden wij u aan om bijvoorbeeld keramiek of Dekton blad te kiezen.
  • Gekleurde vloeistoffen kunnen voor vlekken zorgen. Een aantal lichtere steenstoorten hebben echter wat meer aandacht nodig, zeker wanneer u het gezoet of met een leather touch laat afwerken. Doordat graniet poreuzer is dan composiet is het mogelijk dat er vlekken in het blad trekken. Als u echter een donker, gepolijst blad heeft dan heeft u dit probleem echter niet en kan er zeker een keertje geknoeid worden
  • Zoals bij de voordelen al staat vermeldt heeft graniet hittebestendige eigenschappen, tenzij het blad erg koud is. Zet u in de winter een deur open om alles te laten luchten dan is het mogelijk dat het blad erg afkoelt. Als u er dan direct een hete pan op zet dan is het mogelijk dat er een thermoshock optreed.
  • Doordat marmer een natuurproduct is heeft het wel onderhoud nodig. Wij raden u aan om marmer te impregneren voor een klein beschermlaagje. Hoe u dit het beste kunt aanbrengen treft u aan bij onze onderhoudstips.
  • Tot slot het laatste nadeel: marmer is net als andere natuurstenen gevoelig voor bijtende middelen zoals ontstoppingsmiddelen, bleekmiddelen of ontkalkingsmiddelen. Het gebruik van deze middeltjes op het oppervlak kan ervoor zorgen dat de kleur aangetast wordt.

Stappenplan

1. Interesse in een marmer keukenwerkblad??

Als alle eigenschappen van het materiaal duidelijk zijn dan kunt u bekijken hoe u deze steensoort bewerkt wilt hebben. In onze shop kunt al onze producten bekijken, en als u nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen.

2. Kleurkeuze Marmer?

In onze shop kunt u uw keuze maken voor de kleurstelling van uw blad in marmer. Wanneer u globaal weet welke soort marmer u wilt dan is het handig om deze even te noteren. Voor een goede prijsopgave willen wij deze kleur of kleuren graag weten.

3. Prijsbepaling van Marmer?

Onze prijzen en prijsgroepen treft u in onze shop aan. Hierbij is het belangrijk dat u een keuze maakt of uw blad 20 mm massief kan zijn of dat het opgedikt moet worden.

4. Prijsbepaling van alle bewerkingen?

Naast de kleur en de dikte van het materiaal zijn er diverse bewerkingen die vaak nodig zijn. Zo kan het nodig zijn om een sparing te maken voor een kookplaat en/of voor de spoelbak.

5. Smetplinten, achterwanden en overige?

Voor de fraaiste afwerkingen en voor een stukje functionaliteit raden wij aan om na te denken of u marmeren plintjes boven uw blad wilt. Daarnaast bieden wij ook achterwanden aan voor bijvoorbeeld achter uw kookplaat. Mochten de pannen tijdens het eten voor spetters zorgen dan kunt u dit eenvoudig afwassen.

Interesse in Marmer?

Ga naar de shop!